Kariye Müzesi (28.01.2020 tarihli güncelleme)
Geçen gün Fethiye Müzesi'ni gezdikten sonra bir de Kariye Müzesi'ne gittim. Bu aralar sık sık müzeleri gezmemin sebebi müzekartımın 24 Nisan tarihinde geçerliliğinin bitecek olması. Şimdiye kadar üçüncü ya da dördüncü kez müzekart aldım ve her defasında ikinci bir müzeye bile gidemeden süresi bitti. Onun için en azından bu sefer süresi bitmeden İstanbul'daki müzekartla gezilen müzeleri gezeyim de bir işe yarasın dedim :) Ayrıca 23 Nisan'da bir de Gaziantep gezimiz olacak ve kartın süresi bitmeden bir de Zeugma Müzesi'ni göreceğim. Bu kart çok bereketli oldu kısacası.
Şimdi Kariye Müzesi'ne gelirsek. Kariye Müzesi'nin içinde ve etrafında bilgilendirici hiçbir yazı bulamadım. Fotoğraflar bana ait. Dışında tadilat olduğu için binanın dışının hiç fotoğrafını çekemedim. Her yanı kapalıydı.
Bundan önceki yazdığım yazılarda internetten bulduğum bilgilendirme yazılarını paylaştığım gibi müzelerin içinde bulunan bilgilendirme panolarındaki bilgilerden de paylaşımlarda bulunuyordum. Bu yazı ne yazık ki internetteki bilgilerin derlemesi gibi olacak.
Kariye Müzesi de Fethiye Müzesi ve Büyük Saray Mozaikleri Müzesi gibi Ayasofya Müzesi Müdürlüğü'ne bağlıdır.
Ayasofya Müzesi Müdürlüğü'nün internet sitesinde Kariye Müzesi şu şekilde anlatılmaktadır.
Kariye, eski Yunanca kent dışı (kırsal alan) anlamındaki Khora sözcüğünün Türkçeleşmesidir. 5. yüzyılda yapılan şehir surlarından önce sur dışında bir şapelin varlığı bilinmekte olup, bu şapelin yerine ilk Khora Kilisesi, Doğu Roma Dönemi'nde İmparator Justinianos tarafından (527-565) yaptırılmıştır.
Komnenoslar Dönemi'nde Blakhernai Sarayı'nın yakınında olduğu için kilise, önemli dinî merasimlerde saray şapeli olarak kullanılmıştır.
11.yüzyılın sonlarında İmparator I. Aleksios'un (1081-1118) kayınvalidesi Maria Daukaina, tarafından yeniden inşa edilen kilise, Latin istilası (1204-1261) sırasında tahrip edilmiş, II. Andronikos (1282- 1328) döneminde ise Sarayın Hazine Nazırı Theodoros Metokhites (1313) tarafından onarılmıştır. Bu dönemde kilisenin kuzeyine bir ek, batısına eksonarteks ve güneyine şapel (Parekklesion) eklenmiş, yapı mozaik ve fresklerle bezenmiştir.
Kariye'deki mozaik ve freskler Doğu Roma resim sanatının son dönemine (14. yüzyıl) ait en güzel örneklerdir. Bu mozaik ve fresklerdeki derinlik, figürlerin hareket ve plastik değerlerinin verilişi oldukça başarılıdır.
Kariye, 1453 yılında İstanbul'un fethinden sonra da kilise olarak kullanılmış, 1511 yılında Vezir Hadım Ali Paşa tarafından camiye çevrilmiştir.1945 yılında müzeye dönüştürülen yapıdaki mozaik ve freskoların üzeri 1948-1958 yıllarında Amerikan Bizans Enstitüsü'nün yaptığı çalışmalarla açılarak ortaya çıkarılmıştır.
Kariye Müzesinin kendi internet sitesi ise şu şekildedir:
Bu internet sitesinde bütün detaylar çok güzel anlatılmış ama keşke bu bilgilerin bir kısmını müzenin içine de koysalar da gezerken okusak. Çünkü daha önceden okumadan gittiyseniz gerçekten hiçbir şey anlaşılmıyor. Ben cahil cahil gezdim. En azından siz okuyarak gezin :) 28.01.2020 tarihinde baktığımda internet sitesinin kapalı olduğunu gördüm. Onun yerine Vikipedi sayfasına bakabilirsiniz. Ne de olsa şu an artık vikipedi açık :)
İstanbul Kariye Müzesi her gün ziyarete açık olup 1 Nisan - 31 Ekim tarihleri arası her gün 09.00 - 19.00 saatleri arası, 31 Ekim - 1 Nisan tarihleri arası her gün 09.00 - 17.00 saatleri arası gezilebilir.
Gişe kapanış saatleri müzenin kapanış saatlerinden yarım saat öne olup giriş ücreti 64 TL'dir. Müzede ayrıca Müze Kart da geçerlidir.
Kariye Müzesinin Paraklesion, naos ve aneks bölümleri ziyarete kapalıdır.
Gitme imkanı olmayanlar 3dmekanlar.com adresinden Kariye Müzesi'ni sanal olarak gezebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder