Hababam Sınıfı Müzesi - Adile Sultan Kasrı (10.12.2018 tarihli güncelleme)

Dün Üsküdar'daki Validebağ Korusu içinde bulunan Adile Sultan Kasrı'nı ziyaret ettik. Adile Sultan Kasrı, hepimizin çok severek izlediği Hababam Sınıfı filmlerinin çekildiği mekan. 1975 yılında çekilen Hababam Sınıfı, 1976 yılında çekilen Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, 1977 yılında çekilen Hababam Sınıfı Uyanıyor, 1978 yılında çekilen Hababam Sınıfı Tatilde filmleri bu mekanda çekilmiş ve günümüzde Kasrın içerisindeki bir oda Hababam Sınıfı Müzesi olarak hizmet veriyor.
Müzede Adile Naşit'in, Münir Özkul'un, Halit Akçatepe'nin ve Kemal Sunal'ın balmumu heykelleri var. Heykeller gerçekten çok kötü. Umarım bir gün kendilerine benzeyen daha güzel heykeller konulur.
Hababam Sınıfı Müzesi olarak dekore edilmiş odanın içerisindeki duvar panosunda Adile Sultan Kasrı şu şekilde anlatılmıştır:  Hababam Filmlerinin ilk üç tanesi olan; Hababam Sınıfı, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hababam Sınıfı Uyanıyor ve Hababam Sınıfı Tartilde filmleri Adile Sultan Hasrı'nda çekilmiş, sınıf bölümleri de şu an bulunduğunuz bu bölümde gerçekleştirilmiştir. 
1975 - 1976 - 1977 - 1978 yıllarında terkedilmiş bir görünümde olan bu bina, o dönemler Kadıköy İlçesi sağlık tesisleri içinde yer alıyordu. Çünkü o yıllarda bulunduğumuz bu binanın arka tarafında sanatoryum ve diğer sağlık tesisleri bulunuyordu. Kasrın birinci ve ikinci katlarında büyük orta sofa-salon bulunmaktadır. Giriş, gerek birinci katta, gerekse ikinci katta sahanlığa açılmaktadır. Bu mekanlar, sofadan üç basamak ve korkuluklarla ayrılmıştır. Baş oda, büyük odalar ve servis - bekleme mekanlarıyla bağlantılıdır. Hababam filmlerinde bulunduğumuz kat ve üst katların tamamı filmde kullanılmış, alt kat girişi yemekhane olarak Hababam Sınıfı filmi oyuncularına hizmet vermiştir.
Panolarda filmin ana karakterlerinden bazıları (İnek Şaban, Damat Ferit, Güdük Necmi, Dom Dom Ali, Tulum Hayri, Hayta İsmail, Hafize Ana, Mahmut Hoca, Badi Ekrem, Akil Hoca, Paşa Nuri, Külyutmaz ve Müdür) ile ilgili de bilgiler bulunmaktadır.
 
Müzenin bulunduğu Adile Sultan Kasrı güzel, Validebağ Korusu güzel, korunun bulunduğu Koşuyolu semti güzel, müzenin fikri güzel, içerik güzel ama içerik bence daha da geliştirebilir. En azından heykeller aslına uygun yapılabilir. Filmler ile ilgili daha fazla bilgi verilebilir, hatta bir video oynatıcı ile sınıfın içerisinde çekilmiş sahneler oynatılabilir.
Müze ile ilgili daha detaylı bilgi almak için müzenin facebook sayfası inceleyebilir, Foursquare sayfasından da yorumları okuyabilirsiniz. Ayrıca; Hababam Sınıfı Müzesi ile ilgili birisi bir tanıtım videosunu paylaşmış. Dilerseniz onu da izleyebilirsiniz.

------ 10.12.2018 tarihli güncelleme ------ Kasım ayının sonlarında Müzeyi dolaşmak için tekrar gittik. Daha önceki gittiğimizde müzenin giriş ücreti yoktu ancak bu sefer kişi başı 3 TL ücret ödedik. Geçen gidişimize göre müze çok daha fazla kalabalıktı. Sınıfın duvarlarında bulunan yazıları önünde durup okumak artık çok zor. Herkes bir an önce fırsatını bulup, fotoğraf çektirme derdinde. Heykellerle fotoğraf çekilmek için epey uğraşmanız gerekiyor. Heykeller yine kalitesizlikte. Adile Naşit'in heykeli ayakta bile zor duruyor. Ama bu sefer en azından eli tamamlanmış. Herkesçe çok sevilen bir filmin çekildiği bir yerde yapılan bu müzenin bu kadar özensiz olması gerçekten çok kötü. İnternetin sayesinde artık gelen çok. Giriş ücretini de 3 TL yapmışlar. Ayrıca müzenin hemen yanındaki özel otoparka da 10 TL giriş ücreti ödüyorsunuz. Kısacası müze artık iyice ticarethane olmuş. Son gidişimde çektiğim fotoğrafları da aşağıda ekledim. 
Müzenin adresi şu şekildedir: Barbaros Mh, Tophanelioğlu Cd. No:72, 34662 Üsküdar/İstanbul. Müzenin bulunduğu yeri, aşağıdaki haritada işaretledim. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Edirne'den Günübirlik Yunanistan Gezisi - Kastanies (Kestanelik) - Orestiada (Kumçiftliği) - Pazarkule Sınır Kapısı

Anelemmatik Güneş Saati - Cunda - Ayvalık