Zeugma Mozaik Müzesi (28.01.2020 tarihli güncelleme)

23 Nisan 2016 günü eşim ve kardeşi ile birlikte yaptığımız günübirlik Gaziantep turunda Zeugma Müzesi'ni de ziyaret ettik. Gaziantep'e uçakla vardıktan sonra kahvaltı yapıp Bakırcılar Çarşısı'nda dolaştık, daha sonra da Müzeye gittik. Müze gezisinden sonra da Cam Müzesi'ni, Gaziantep Kalesi'ni ve çarşıyı tekrar dolaştıktan sonra Tahmis Kahvesi'nde oturup dinlendik ve daha sonra da havaalanına gittik.
 
Zeugma Mozaik Müzesi'nin hemen önündeki yolda bulunan deve heykelleri de çok ilgimizi çekti.
 
Zeugma Mozaik Müzesi'ni oluşturan her iki bina da ikişer katlıdır. Ana bina zemin katta; Dionysos Mozaiği, Okeanos ve Tethys Mozaiği, Akratos Euprosyne Mozaiği, Duvar Freskleri, Dionysos ve Ariadne Mozaiği, Geometrik 1 Oda, Geometrik Havuz Mozaiği, Euprates Mozaiği, Gaia Mozaiği, Musalar Mozaiği, Akhilleus Mozaiği, Dionysos ve Nike Mozaiği, Pasiphae ve Daidalos Mozaiği, Poseidon Mozaiği, Perseus ve Andromeda Mozaiği, Satyros - Antiope ve Galatia Mozaiği, Satyros ve Antiope Mozaiği, Geometrik 2 Mozaiği, Eros ve Psykhe Mozaiği, Venüs'ün Doğuşu Mozaiği, Metiokhos ve Parthenope Mozaiği, Hamam Mozaiği, Theonoe Mozaiği, Geometrik Mozaik, Dionysos ve Ariadne'nin Düğünü, Mask Mozaiği, Akhilleus Mozaiği, Telete - Mevsimler Mozaiği, Dionysos - Telete Skyrtos Mozaiği, Hamam Kompleksi Mozaikleri, Mars Heykeli yer almaktadır.
Ana bina üst katta; Dionysos Büstü Mozaiği, Geometrik Mozaik, Europe'nin Kaçırılışı Mozaiği, Dionysos 2002 Mozaiği, Çingene Kız Mozaiği, Çingene Kızı Mozaiği'nin Parçaları, Dionysos Portreli Mozaik, Kahvaltıdaki Kadınlar Mozaiği, Kethos Mozaiği, Geometrik Mozaik, Çerçili Mozaiği, Eros Mozaiği, Çörten Mozaiği, Dülün Mozaiği, Nusaybin Mozaiği, Oylum Höyük Mozaiği yer almaktadır
 
Yan binanın üst katında; Salkım Mozaiği, Akdeğirmen Mozaiği, Aşağı Çardak Mozaiği, İkizkuyu Mozaiği, Hülümen Mozaiği, Cıncıklı Mozaiği, alt katında ise; Menderes Mozaiği, Yarımca Bağtepe Sarıdere Mozaiği, Kurukastel Mozaiği, Kurtalan Mozaikleri, Koçlu Mozaiği, Sulumarmara Mozaiği, Çanakçı Mozaiği, Söğütlü 1 Mozaiği, Söğütlü Mozaiği ve Cıncıklı Mozaikleri yer almaktadır. 
Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergilenen en önemli eser olan "Çingene Kızı" mozaiği'nin hikayesi şu şekildedir: Gaziantep iline bağlı Nizip ilçesinin 10 kilometre doğusunda bulunan Zeugma antik kentinde, 1998 - 1999 Kış döneminde Belkıs Harabelerinin kurtarılması sırasında bir villanın 300m²'lik tabanının parçası olarak, üzerindeki sütunun kaldırılmasıyla bulunmuştur. Akratos, Mevsim tanrıçası ve Satir adlı eserlerle birlikte kurtarılan Çingene Kızı mozaiği, antik kent ile birlikte Gaziantep'in de simgesi halini almıştır. Çingene Kızı mozaiğine konu olan kişinin cinsiyeti bir tartışma konusu olmakla beraber; figürün Yer Tanrıçası ve tanrıların anası Gaia veya Büyük İskender olduğuna dair farklı görüşler bulunmaktadır. Ancak mozaiğe saç örgülerinden dolayı halk arasında "Çingene Kızı" denilmektedir. Bir süre Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen mozaik, 9 Eylül 2011 tarihinden itibaren Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergilenmektedir. Mozaik'in diğer parçaları ise 28.11.2018 tarihinde Amerika'dan Türkiye'ye getirildi ve Zeugma müzesinde sergilenmeye başlandı.
Zeugma Mozaik Müzesi'nin konumu aşağıdaki haritada işaretledim. Oradan detaylı olarak inceleyebilirsiniz. 
 
Müzenin giriş ücreti 24 TL'dir ve müzekart ile ücretsiz gezebilirsiniz. Haftanın her günü açık olan müzeyi, 1 Nisan - 1 Ekim tarihleri arasında 09:00 - 19:00, 1 Ekim - 1 Nisan tarihleri arasında 09:00 - 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz (28.01.2020 tarihli güncelleme)
 
Müze ile ilgili daha detaylı bilgi wikipedia sayfasından, müzeye ait internet sitesinden (1,2) alınabilir.
 
Eğer yolunuz Gaziantep'e düşerse bence bu müzeyi ziyaret edin. Gaziantep Kalesi'ni de ziyaret etmeyi unutmayın. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Edirne'den Günübirlik Yunanistan Gezisi - Kastanies (Kestanelik) - Orestiada (Kumçiftliği) - Pazarkule Sınır Kapısı

Anelemmatik Güneş Saati - Cunda - Ayvalık