Büyük Saray Mozaikleri Müzesi (28.01.2020 tarihli güncelleme)

Sultanahmet Meydanı Arasta Pazarı'nda bulunan Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Bizans İmparatorluğu Büyük Sarayı'nın revaklı avlusunun kuzeydoğu kısmında bulunan mozaik döşemeyi içice alacak şekilde inşa edilmiştir. Bizans İmparatorluğu dönemine ait olan mozaiklerin sergilendiği bu müzedeki mozaikler M.S. 450 - 550 yıllarına aittir. Konularını dini motiflerden ziyade günlük yaşamdan alan mozaikler, ziyaretçilerini 1500 yıl öncesine götürür. Mozaiklerde; elinde testi taşıyan genç kız, eşeğine yem veren çocuk vb. gündelik yaşamdan kareler yer alır. 1953 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne bağlı olarak açılan Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, 1979 yılında Ayasofya Müzesi'ne bağlanmıştır. 1982 yılında Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Avusturya Bilimler Akademisi ile mozaikleri restorasyon çalışmalarına başlamıştır. Yapılan çalışmalar 1997 yılında tamamlanmıştır.

Büyük Saray Mozaiği
Antik döneme ait hiç bir mozaik zemin, büyüklüğü ve kalitesi bakımından Büyük Saray Mozaiği ile boy ölçüşemez. Ayrıca söz konusu eser, Konstantinopolis'in İmparator Sarayı'nın iç donatımı ile ilgili somut bilgiler içeren tek dayanak durumundadır. Anavatanı Anadolu olan mozaik tekniği, sanatsal biçimi bakımından Yunanistan'da ve İtalya'da geliştirilmiştir. Dolayısıyla Konstantinopolis'in İmparatorluk atölyelerinde zaten çok eskilere dayanan köklü bir gelenek vardı. O muhteşem zemini yaratmak için büyük olasılıkla İmparatorluğun değişik köşelerinden en iyi sanatçılar bir araya toplanmıştı. Elde kıyaslama yapılabilecek başka örneklerin bulunmaması nedeniyle stilistik yorum yapma ve tarih verme olanakları sınırlıdır.
 
Müzede buluna motifler ile ilgili daha detaylı bilgileri wikipedia sayfasından görebilirsiniz. Ben bir çoğunun fotoğrafını çekmiştim. Bu sayfaya yazacaktım ama hazır yazılmışı var. Onun için motifler ile ilgili detaylı bilgi için o sayfadan bakabilirsiniz.
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi; 1 Nisan - 31 Ekim tarihleri arasında saat 09:00-19:00 arası, 31 Ekim - 1 Nisan tarihleri arasında ise saat 09:00-17:00 arası gezilebilir. Gişe kapanış saatleri kapanış saatinden yarım saat önce olup giriş ücreti 24 TL'dir ve müzekart ile ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. (28.01.2020 tarihli güncelleme)

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi'nin konumunu aşağıdaki haritada işaretledim. Oradan detaylı olarak bakabilirsiniz.   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Edirne'den Günübirlik Yunanistan Gezisi - Kastanies (Kestanelik) - Orestiada (Kumçiftliği) - Pazarkule Sınır Kapısı

Anelemmatik Güneş Saati - Cunda - Ayvalık