Medusa Cam Eserleri Müzesi

Medusa Cam Eserler Müzesi, 15 yıllık bir birikimin sonucunda ortaya çıkan koleksiyonu daha geniş kitlelere sanatseverlere, bilim adamlarına sunmak için hayata geçmiştir. 21 Haziran 2008'de açılışı yapılan müzeye ilk ay yerli ve yabancı olmak üzere 5 bin yerli ve yabancı sanatsever ziyaret etmiştir. Medusa Cam Eserler Müzesi, tarihe tanıklık eden Gaziantep Kalesi civarında eski bir Antep Evinin restore edilmesiyle kurulmuştur. Müzede yaklaşık 1500 eser bulunmaktadır. Bu eser grubunun % 70'ini cam eserler % 20'sini bronz ve pişmiş toprak eserler % 10'unu ise Roma ve İslami döneme ait altın ve bronz sikkeler, altın takılar oluşturmaktadır. Müzenin bahçesinde yapılan cam ocağında cam eserlerin kopyaları üfleme tekniğiyle yapılarak ziyaretçilerin beğenilerine sunulmaktadır. Medusa Cam Eserler Müzesi, Türkiye'nin ilk özel cam eserler müzesidir. 

Müze binası altı odadan oluşmaktadır. Odalardan 5 tanesi sergi salonu olarak, 1 tanesi ise eserlerin kopyalarının yapılıp ziyaretçilere sunulduğu mekan olarak değerlendirilmiştir. 1 Nolu sergi salonunda; Eski Tunç Çağına ait bronz figürler, Roma dönemine ait çeşitli bronz eserler, altın takılar, Kil mühür baskıları, İslami döneme ait altın sikkeler ve yaklaşık 150.000 yıl öncesine ait tam fosilleşmemiş bir mamuta ait sağ alt bukkal (çene kemiği) ve vertebrası (onur kemiği) sergilenmektedir. 2 Nolu sergi salonunda; Roma ve İslami döneme ait cam şişeler, parfüm ve yağ şişeleri, cam ve pişmiş toprak amforalar bulunmaktadır. 3 Nolu sergi salonunda; İslami döneme ait helezonik yivli, renkli cam şişeler, Roma dönemine ait göz yaşı şişeleri, cam bardaklar ve Roma dönemine ait cam bilezikler, pişmiş toprak kandilleri sergilenmektedir. 4 Nolu sergi salonunda; Roma ve İslami döneme ait cam ve taştan yapılmış kolyeler, çeşitli takılar, cam şişeler bulunmaktadır. 5 Nolu sergi salonunda; Roma dönemine ait cam bardaklar, kulplu ve kulpsuz çeşitli amaçlarla kullanılmış sıvı kapları sergilenmektedir. 
 
Müzekartın geçmediği cam müzesinin giriş ücreti tam 4 TL, indirimli 2 TL. Müzenin bahçesinde bir de kafe var. İsterseniz orada da dinlenip birşeyler içebilirsiniz. Gaziantep Kalesi'ni dolaşmadan önce bu müzeyi de gezebilirsiniz.
Medusa Cam Eserleri Müzesi'nin bulunduğu konumu aşağıdaki haritada işaretledim. Oradan detaylı olarak görebilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Edirne'den Günübirlik Yunanistan Gezisi - Kastanies (Kestanelik) - Orestiada (Kumçiftliği) - Pazarkule Sınır Kapısı

Anelemmatik Güneş Saati - Cunda - Ayvalık