Gülhane Parkı

Osmanlı İmparatorluğu döneminde içinde bir koruyu ve gül bahçelerini barındıran Topkapı Sarayı'nın dış bahçesidir.
İstanbul şehremini Cemil Topuzlu zamanında düzenlenerek 1912 yılında park haline getirilmiş ve halka açılmıştır. Toplam alanı 163 dönüm kadardır. Parkın girişinde sağ tarafta İstanbul şehremini ve belediye başkanlarının büstleri vardır. Parkın ortasından iki yanı ağaçlı yol geçer. Bu yolun sağında ve solunda dinlenme yerleri, çocuk bahçesi bulunmaktadır. Boğaza doğru kıvrılarak inen yokuşun hemen sağında Aşık Veysel heykeli, yokuşun sonuna doğru biraz üst kısımda ise Romalılardan kalma Gotlar Sütunu vardır. 
Sarayburnu Parkı kısmı eskiden Sirkeci demiryolu hattı üstünden bir köprüyle ana parkı bağlıydı. Bu kısım sonrada sahil yolu (1958) ile parktan ayrılmıştır.
Park 2003 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek ihya edilmiştir. Türk tarihinde demokratikleşmenin ilk somut adımı olan Tazminat Fermanı, 3 Kasım 1839'da Abdülmecit döneminde Hariciye Nazırı Mustafa Reşit Paşa tarafından Gülhane Parkı'nda okunmuştur ve bu nedenle Gülhane Hatt-ı Hümayunu da denilmektedir. 

Gülhane Parkı'nın içerisinde bir de Kıbrıs Bahçesi bulunmaktadır. Kıbrıs Bahçesi, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Turizm Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü çalışma sonucunda, Kıbrıs florasının İstanbul iklimine uygun bazı örneklerinden oluşmaktadır.
 
Gülhane Parkı, Cankurtaran Mahallesi sınırları içerisinde bulunmakta olup Marmaray'ın Sirkeci istasyonunda inerek ulaşabilirsiniz. Gülhane Parkı'na, Kabataş - Bağcılar tramvay hattının Gülhane durağında inerek veya Eminönü'ne gelen vapur ve motor seferleri ile de gelebilirsiniz.   Gülhane Parkı'nın konumunu aşağıdaki haritada işaretledim. Oradan inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Edirne'den Günübirlik Yunanistan Gezisi - Kastanies (Kestanelik) - Orestiada (Kumçiftliği) - Pazarkule Sınır Kapısı

Anelemmatik Güneş Saati - Cunda - Ayvalık