Bodrum Kalesi - Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi (22.01.2020 tarihli güncelleme)

2 sene önce Bodrum'a gittiğimizde en çok beğendiğim yerlerden biri de Bodrum Kalesi olmuştu. Eşim benim kadar meraklı olmadığı ve hava da çok sıcak olduğu için benimle gelmek istemedi. Ben de tek başıma gezmeye karar verdim.
Bodrum Kalesi St. Jean Şovalyeleri tarafından 1406 - 1523 yılları arasında inşa edilmiş. İçerisinde adları Fransız Kulesi, İtalyan Kulesi, Alman Kulesi, İngiliz Kulesi ve Yılanlı Kule olarak adlandırılan kuleler var.
 
 
 
Müzenin ilk tohumları 1958 yılında Amerikalı gazeteci-dalgıç Peter Trockmorton  tarafından atılmış ve onun uğraşları sonucu bugün Sualtı arkeolojisinin babası sayılan George F.Bass bilimsel Sualtı Arkeolojisiyle ilgilenmeye başlamış. Tockmorton’un kale ile ilgili fikirlerini ise bir müze fikrine dönüştüren İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Hakkı Gültekin olmuş.
 
Günümüzde Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaktadır. Müze koleksiyonlarında bulunan eserler Türk hamamı, Amphora sergilemesi, Doğu Roma Gemisi, Cam Salonu, Cam Batığı, Sikke ve Mücevherat Salonu, Karyalı Prenses Salonu, İngiliz Kulesi, İşkence ve Katliam Odaları ve Alman Kulesi'nde sergilenmektedir. Ayrıca, 33.5 dönüm genişliğindeki bir arazi üzerine kurulmuş olan kalede açık mekanlarda da eser sergilenmektedir.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Türkiye'nin tek, dünyanın en büyük Sualtı Arkeoloji Müzesi'dir. Müzedeki buluntuların büyük bir bölümünü bilimsel sualtı kazılarından çıkarılan batıklar ile sünger avcılarının müzeye bağışladığı buluntular oluşturmaktadır. Kale aynı zamanda botanik bahçedir. Akdeniz yöresinin çeşitli ağaç ve çiçekleri mitolojik öyküleri ile tanıtılmaktadır.
Pazartesi hariç haftanın hergünü gezilmeye açık olan müze içerisinde Dünyanın bilinen en eski batığı "Uluburun Batığı" da dahil olmak üzere, dünya sualtı arkeolojisinin temellerinin atıldığı sualtı kazılarında ortaya çıkarılan binlerce eşi bulunmaz eser sergilenmektedir. 
Kalenin her farklı köşesinden çok güzel manzarası var. Kulelere çıktığınız zaman mutlaka manzara fotoğrafı çekilin :)
Bodrum Kalesinin girişinde Heredot'un ve Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın büstleri bulunmaktadır.
Bodrum Kalesi ile ilgili wikipedia sayfasından, Bodrum Belediyesi'nin internet sitesinden, Kültür Bakanlığı'nın internet sitesinden (1, 2) daha detaylı bilgi alabilirsiniz. 

1 Mart - 1 Kasım tarihleri arasında 08:30 -19:00, 1 Kasım - 1 Mart ayları arasında 08:30 -18:30 saatleri arasında açık olan müzeyi haftanın her günü gezebilirsiniz. Giriş ücreti 48 TL olan müzenin sadece 1. Etap bölümü açık olup, Müzekart ile ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. (22.01.2020 tarihli güncelleme)

Bodrum Kalesi'nin bulunduğu bölgeyi, aşağıdaki haritadan detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
 
Bu arada Bodrum'a giderseniz daha önce hakkında yazı yazdığım Zeki Müren Müzesi'ni de gezmeyi unutmayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Edirne'den Günübirlik Yunanistan Gezisi - Kastanies (Kestanelik) - Orestiada (Kumçiftliği) - Pazarkule Sınır Kapısı

Anelemmatik Güneş Saati - Cunda - Ayvalık