Zeki Müren Sanat Müzesi - Bodrum (22.01.2020 tarihli güncelleme)

Madem şimdilik sadece müze ve gezi etiketlerim var, bir kaç tane daha bu etiketlere yazı yazalım. Eşimle evlendikten sonra Bodrum'a gitmiştik ve bu tatil çok hoşumuza gitmişti. Onu muhtemelen başka bir yazıda genel hatlarıyla anlatırım.

Zeki Müren Sanat Müzesi Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek 8 Temmuz 2000 tarihinde ziyarete açılmış. Müzede kıyafetler, sahne kostümleri, çizdiği desenler, kendi yaptığı tablolar, aldığı ödüller, plaketler, başka kişilerin özel albümlerinden alınmış özel fotoğraflar, hayranlarından gelen mektuplar, özel eşyalar ile müzenin bahçesinde Buick marka Regal tipi otomobili ve sanatçının kendisine ait heykeli bulunmaktadır.
Müze iki katlıdır. Alt katında oturma odası, yatak odası, mutfak bulunmaktadır. Üst katta ise teşhir salonları bulunmaktadır.

Oturma odasının girişindeki tabelada şunlar yazmaktadır:
"Zeki Müren dışarıdaki renkli ve hareketli yaşamının aksine son derece sade olmasına özen gösterdiği bu odada gazete okuyarak, şiir yazarak ve televizyon izleyerek günün büyük bir bölümünü geçirirdi. Konuklarını bu odada ağırlar ve onlarla sanat üzerine söyleşiler yapardı. Koltuklar ve gramofon sanatçının ölümünden sonra İstanbul'daki evinden sergilenmek üzere getirilmiştir. Şöminenin üzerinde bulunan yağlı boya tabloda Osmanlıca 1329 tarihi bulunmaktadır. Sanatçı nazara çok inandığı için odada çok sayıda nazarlık asılıdır. Odadaki eşyaların tümü orjinal olup sanatçının sağlığında kullandığı eşyalardır.Ancak perdeler orjinaline uygun olarak sonradan yaptırılmıştır. Odanın sol duvarında bulunan büfenin içerisinde sergilenen parçalar sanatçıya çeşitli zamanlarda hediye edilen eşyalardır." Yatak odasının girişindeki tabelada ise şunlar yazmaktadır: "Sanatçı yatak odasını İstanbul'daki evinden getirmiştir. Yatak odası takımının bakımı yapılarak sergilemeye konmuştur. Vitrinde bulunan eşyalar sanatçı tarafından kullanılmıştır." II.Kat ise şu şekilde anlatılmıştır: "Müzenin bu bölümünde sanatçının kullandığı kristaller, gümüşler, kostümlerin ve ayakkabılarının sergilendiği salon, sanatçının kendi yaptığı desenlerin sergilendiği ve kliplerinin izlenebildiği tanıtım odası ve ödüllerinin, plaklarının, makyaj malzemelerinin, sanatçıya gelen mektupların bulunduğu teşhir salonları yer almaktadır."
Bodrum'a giden herkesin mutlaka uğraması gereken bir müze. Merkezde, Halikarnas'ın çok yakınında yer alıyor.
1 Nisan - 1 Ekim tarihleri arasında 08.30-19.00 saatleri, 1 Ekim - 1 Nisan tarihleri arasında 08.30 - 17.30 saatleri arasında açık olan ve Pazartesi günleri kapalı olan müzenin giriş ücreti 10 TL'dir (22.01.2020 tarihli güncelleme). 

Bu arada Bodrum'a giderseniz Bodrum Kalesini ve kalenin içinde yer alan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ni de gezmeyi unutmayın. 

Aşağıdaki haritadan, Zeki Müren Sanat Müzesinin konumunu detaylı olarak görebilirsiniz. 

ve yazıyı kendisine ait bir kaç video ile bitirelim. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Edirne'den Günübirlik Yunanistan Gezisi - Kastanies (Kestanelik) - Orestiada (Kumçiftliği) - Pazarkule Sınır Kapısı

Anelemmatik Güneş Saati - Cunda - Ayvalık