Sait Faik Abasıyanık Müzesi - Burgazada (22.01.2020 tarihli güncelleme)

4 Nisan 2015 tarihinde eşimle yaptığımız Burgazada ve Heybeliada gezisini zaten başka bir yazıda yazdım. Onun için bu yazdığım yazıda sadece Burgazada'daki Sait Faik Abasıyanık Müzesi ile ilgili bilgiler olacak. 

Sait Faik Abasıyanık Müzesi Burgazada'da kendisinin yaşadığı ev olup 1959 yılında müze-ev olarak düzenlenmiştir. Müze-evin içinde yazarın kendisinden kalma eşyalar, fotoğraflar, mektuplar, kartpostallar bulunmaktadır.

Müze, 1964 yılından itibaren Darüşşafaka Cemiyeti'nin sorumluluğundadır.  Müze 4 kattan oluşmaktadır. Misafir odası, yemek odası ve yatak odası düzenlenmiştir. Yaşam öyküsünün anlatıldığı, eğitim ve gösteri salonu olarak kullanılan odalar da bulunmaktadır. 
Çayır Sokak No: 15'te bulunan ve girişi ücretsiz olan köşk; Çarşamba-Perşembe-Cuma-Cumartesi günleri 10:30-17:00 saatleri arasında gezilebilmekte olup resmi tatillerde ve bayramlarda ziyarete kapalıdır. 

Köşk ve Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ile ilgili daha detaylı bilgi Müze ile ilgili açılmış siteden alınabilir. 

Adaya giderseniz müzeyi mutlaka ziyaret edin ve özellikle son katına çıkıp deniz manzarasına bakmayı unutmayın.

Sait Faik Abasıyanık Müzesi'nin bulunduğu alanı aşağıdaki haritada işaretledim. 
"Babam hasta idi. Babam ne adamdı bilir misiniz? Dağ gibi adamdı. Güzel bir adamdı. Mavi gözleri vardı. Demir gibi kolları vardı. Başı dimdik yürürdü. Hassastı. Temiz, çok temiz giyinirdi. Kalın dudakları açıldığı zaman-son zamanlarda biraz kısıktı-ahenkdar bir sesle konuşurdu.İyi, dost ve çocuk saflığıyla inanır gözükürdü.Fakat muhavere esnasında; bütün yalanları, kancıklıkları, insanın gizli taraflarını bir anlayışı vardı ki bayılırdım. Bu anlayışa rağmen, yine de bazen, belki de istemeyerek; bilmiyorum nasıl bir çocuk saflığıyla, olmayacak şeye kanardı. Elli dokuz yaşında hastalanmış, bir buçuk aydır yatıyordu. Yüzü, yatakta o zeki ve tüccar halini muhafaza ediyor, gözleri bu güzel dünyaya tatlı, candan, alakalı bakıyordu.Bir gün bile aklıma, şu hastalıktan o ölecek diye bir şey gelmedi."
Sait Faik Abasıyanık/Teşekkür

Bu arada Darüşşafaka'ya bağışta bulunmayı da unutmayalım. Yine sitenin Darüşşafaka bölümünün Bağış kısmından bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Edirne'den Günübirlik Yunanistan Gezisi - Kastanies (Kestanelik) - Orestiada (Kumçiftliği) - Pazarkule Sınır Kapısı

Anelemmatik Güneş Saati - Cunda - Ayvalık