Kayıtlar

2018 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Anelemmatik Güneş Saati - Cunda - Ayvalık

Resim
28.08.1938 - 12.11.2004 tarihleri arasında yaşamış olan ve "Cundalı Erol" olarak bilinen, yörenin sevilen simalarından Ahmet Erol Keskin’in vefatının ardından, Ayvalık Belediyesi tarafından, 2004 yılında, Güneş Saati yaptırılmıştır. Güneş Saatinin kullanma mantığı  şu şekilde anlatılmıştır:   “Elips biçimindeki yuvarlak çizginin arasında bulunan 12 saatlik zaman dilimlerini, o an hangi ayın içindeyseniz, ayların yazıldığı bölümün üzerinde durarak, yerdeki 2 saatlik rakamların üzerinde gölgeniz hangi saat aralığını gösteriyorsa, o an saatin kaç olduğunu anlayabiliyorsunuz. Güneş saatinin gölgenizden gösterdiği zaman diliminin, kolunuzdaki saate baktığınızda aynı zaman dilimi olduğunu göreceksiniz’’  

Sapanca ve Sapanca Gölü Efsanesi "Sabancı Baba"

Resim
Sapanca;  Sakarya'nın bir ilçesi olup, özellikle İstanbul'da oturanlar için hafta sonu gidilecek bir yerlerden biri. İstanbul'a yaklaşık 1,5-2 saat mesafededir. Bir çok şehirden otobüsle gidebileceğiniz gibi Yüksek Hızlı Tren ile de Sapanca'ya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.   

İstanbul Müzeleri - Müzekart (04.10.2018 tarihli güncelleme)

Resim
İstanbul'da müzekart ile gezilebilen müzeleri 20.06.2016 tarihinde yazdığım  İstanbul Müzeleri - Müzekart  yazımda anlatmıştım. Fiyat artışları oldukça yazıyı ara ara güncelliyordum ancak 1 Ekim 2018 tarihinden itibaren yapılan yüksek zamdan sonra yeni bir yazı yazmak şart oldu. Müzekart+ ile bir yıl boyunca T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'ine bağlı 300'ü aşkın müze ve örenyeri gezilebildiği gibi, bazı özel müzeler ücretsiz ziyaret edilebiliyor, sergiler ve tiyatro temsilleri indirimli izlenebiliyor. Kafe ve hediyelik eşya mağazalarındaki alışverişlerde de daha az ücret ödeniyor. Müzekart+ aldığınız tarihten itibaren 1 (bir) yıl süre ile geçerli oluyor. Müzekart+'nın fiyatı ise 70 TL.

Fransa Vize Başvurusu (19.09.2018 tarihli güncelleme)

Resim
2015 yılının sonunda yapacağımız Fransa - Benelüks gezimiz için Vfs Global 'in Altunizade şubesine yaptığımız vize başvurumuzu daha önceki bir yazımda anlatmıştım. Eski yazılardaki bilgileri kontrol edip, güncelleme yaparken, Fransa'ya vize başvurusu şeklinin değiştiğini gördüm. Eski yazıdaki bilgileri güncellemek yerine yeni bir yazı yazmayı uygun gördüm. Belki lazım olursa diye eski yazıyı silmiyorum. Vfs Global'in internet sitesinde " Türkiye’deki Fransa Vize Başvuru Merkezleri, Fransa Yetkili Makamları adına, ANKARA’daki Fransa Büyükelçiliği veya ISTANBUL’daki Fransa Başkonsolosluğu tarafından incelenmek üzere vize başvurularınızı alır. İhtiyaç duyacağınız her türlü bilgi artık Fransa-Vizeleri websayfasında yer almaktadır. Başvuru formunuzu doldurduktan sonra Vfs Global online randevu sistemi ve takip sistemi sayfalarına yönlendirileceksiniz." şeklinde bir bilgilendirme notu yazılmış. 

İtalya Gezisi (Milano - Venedik - Floransa - Roma - Napoli)

Resim
Daha önceki İtalya – Schengen Vizesi başlıklı  yazıda   İtalya’ya yaptığımız vize başvurusunun süreçlerinden bahsetmiş, 2 – 9 Haziran 2018 tarihleri arasında Pronto Tour'un gerçekleştireceği İtalya turuna katılacağımızı söylemiştim. Tur ile ilgili elimden geldiğince detaylı bir yazı hazırlamaya çalıştım. Aklınıza takılan bir konu olursa, yazının altındaki yorum kısmına yazabilirsiniz. 2015 yılının Kasım ayında biz yine Pronto Tour'un düzenlendiği  Fransa - Benelüks turuna katılmıştık. Kasım'da hava soğuk olur mu diye düşünmüştük ama son 1 - 2 gün dışında hava oldukça güzeldi. İtalya için de Haziran ayını seçtik. Fazla sıcak olmaz diye düşünmüştük. Nitekim de öyle oldu.   Bizi İtalya gezisinde en çok üzen şey, tabi ki Euro'nun durumu oldu. 2015 yılındaki Fransa - Benelüks gezimizde Euro yaklaşık 3.30 TL idi. İtalya gezisi sırasında ise; yaklaşık 5.50 civarındaydı. Euro'yu 3 ile çarpmak bile kötüyken, şimdi 5'le, 6'yla çarpıyor olmak gerçekten kötü. U

Safranbolu - Amasra

Resim
Eşimin annesi ve babasıyla birlikte Safranbolu ve Amasra turu yapmıştık. Eşimle zaten Safranbolu'ya gitmeyi çok istiyorduk. Hazır onlarla da bir tur bulunca gidelim dedik. Tur şirketi Edirneliydi ve İstanbul'dan sadece biz katıldık. Gece bizi Kavacık Köprüsünün oradan aldılar ve Safranbolu'ya doğru yola çıktık.

Edirne'den Günübirlik Yunanistan Gezisi - Kastanies (Kestanelik) - Orestiada (Kumçiftliği) - Pazarkule Sınır Kapısı

Resim
2-9 Haziran 2018 tarihleri arasında eşimle birlikte İtalya Turuna gitmek için, İtalya vizesi almıştık. Vize alma sürecimizi ve İtalya gezimizi daha önceki yazılarımda  (İtalya - Schengen Vizesi  ve İtalya Gezisi ) anlatmıştım. Vize başvurumuzda bize 6 aylık vize vermişlerdi ve biz de daha önceki vize maceramızda olduğu gibi yine Yunanistan'a gitmeye karar verdik. Daha önceki  Fransa - Benelüks Gezimiz  için aldığımız 3 aylık  Schengen vizesi  ile  Selanik 'e gitmiş ve  Atatürk'ün doğduğu evi  de ziyaret etmiştik. Bu sefer de hazır vizemizi almışken ve yaz ayındayken yaz tatili için Yunan Adalarına gitmeyi istiyorduk ama hem erken rezervasyon yapmadığımız için hem de Euro'nun değeri çok yükseldiği için bu fikrimizden vazgeçmiştik. Biz de 29 Temmuz - 2 Ağustos 2018 tarihleri arasında yaptığımız Ayvalık gezisinden sonra Edirne'ye geçtik. Edirne'ye gittiğimizde aslında  Sedan Turizm  ile günübirlik Taşoz (Thassos) Adası'na gidecektik. Buraya kadar olan kısmı &q

Yapamadığımız Taşoz (Thassos) Adası gezisi

Resim
2-9 Haziran 2018 tarihleri arasında eşimle birlikte İtalya Turuna gitmek için, İtalya vizesi almıştık. Vize alma sürecimizi ve İtalya gezimizi daha önceki yazılarımda (İtalya - Schengen Vizesi ve İtalya Gezisi ) anlatmıştım. Vize başvurumuzda bize 6 aylık vize vermişlerdi ve biz de daha önceki vize maceramızda olduğu gibi yine Yunanistan'a gitmeye karar verdik. Daha önceki Fransa - Benelüks Gezimiz için aldığımız 3 aylık Schengen vizesi ile Selanik 'e gitmiş ve Atatürk'ün doğduğu evi de ziyaret etmiştik. Bu sefer de hazır vizemizi almışken ve yaz ayındayken yaz tatili için Yunan Adalarına gitmeyi istiyorduk ama hem erken rezervasyon yapmadığımız için hem de Euro'nun değeri çok yükseldiği için bu fikrimizden vazgeçmiştik. Biz de 29 Temmuz - 2 Ağustos 2018 tarihleri arasında yaptığımız Ayvalık gezisinden sonra Edirne'ye geçtik. 

Kendi Aracınızla Yurt Dışına Çıkmak Artık Çok Daha Kolay!

Resim
                                           Kendi aracınızla yolculuk yapmak gibisi yok! Dilediğinizde mola verirsiniz, canınızın çektiği gibi yemek yersiniz. Gittiğiniz yeri bir turist değil, gerçek bir gezgin gibi keşfedersiniz. Üstelik aracınızla yurt dışına çıkmak için yapmanız gereken işlemler de her geçen gün biraz daha kolaylaşıyor. Bugünlerde, yeni tip bir çipli ehliyete sahipseniz, Yeşil Kart Poliçenizi yaptırarak sınırı kolayca geçebilirsiniz. Üstelik artık bunu yaptırmak için bir yere gitmeniz, belgelerin peşinde koşmanız da gerekmiyor. Anadolu Sigorta, Türkiye’de ilk defa Yeşil Kart poliçesini online olarak alma imkanı sunuyor. www.anadolusigorta.com.tr adresini ziyaret edip, plakanızı ve TC kimlik numaranızı girerek işlemi onayladığınız takdirde poliçeniz kapınıza kadar geliyor. Size de seyahat rotanızı çizmek kalıyor. Bir boomads advertorial içeriğidir.

İtalya - Schengen Vizesi

Resim
2015 yılının Kasım ayında eşimle Fransa - Benelüks turuna katılarak yurtdışına ilk adımı atmıştık. Şimdi de (Euro ve Doların bu kadar yükselmesine rağmen) yine bir yurtdışı planı yapalım dedik ve bu kez İtalya'ya gitmeye karar verdik. Biz İtalya turuna 2 - 9 Haziran 2018 tarihleri arasında katıldık. Fransa - Benelüks turumuzu Pronto Tour ile yapmıştık ve o turda firmadan ve rehberimizden memnun kaldığımız için yine aynı firmayı seçtik. Daha önce, Fransa - Benelüks turu için yaptığımız vize başvurusu yazısını yazmıştım. Not: Fransa vizesine başvuru süreci değiştiği için bu konu hakkında daha sonra bir yazı daha yazdım. O yazıya bakmanız daha doğru olur. İtalya için olan başvuru sürecini de kısaca yazayım.

Cam Teras - Seyir Terası - Safranbolu

Resim
Safranbolu turizmine katkıda bulunması amacıyla Tokatlı Kanyonu üzerinde yerden 80 metre yükseklikte ve 11 metre genişliğinde yapılan Seyir Terası (Cam Teras) , 75 ton ağırlığı taşıyabiliyor. Roketatar mermisiyle dahi kırılmayacağı belirtilen cam seyir terası, 3 santimetre kalınlığında 3 parça camdan oluşuyor. Yaklaşık 400 kişiyi taşıma kapasitesine sahip olan teras, 100 metrekareden oluşmaktadır. İnternette terasta bir seferde sadece 30 kişi bulunabileceği belirtilmiş ancak biz gittiğimizde terasın üstünde 30'dan çok daha fazla sayıda insan vardı. Terasın üzerinde zıplamak ve koşmak yasak. Ancak, her zamanki gibi kurallara uymayan ve diğer insanların hayatını tehlikeye atacak şekilde hareket eden insanlar mutlaka oluyor.

Kaymakamlar Müze Evi - Safranbolu

Resim
Kaymakamlar Evi ; 18 ve 19.yüzyıl Türk toplumunun geçmişini, kültürünü ve yaşama biçimi ile teknolojisini yansıtan Safranbolu Evleri arasında önemli bir örnektir. 19.yüzyıl başlarında yapıldığı sanılmaktadır. Sahibi Safranbolu Kışlası kumandanı Hacı Mehmet Efendidir. Kentsel dokusunu ve tüm mimari özelliklerini günümüze dek koruyabilmiş Safranbolu İlçesinde T.C Kültür Bakanlığının Safranbolu'nun Korunması ve Sağlıklaştırılması Projesi içerisinde 1979 yılında kamulaştırılıp restorasyonunu tamamladığı Kaymakamlar Evi 16.12.1981 tarihinde Eğitim Merkezi olarak hizmete açılmıştır. 1994 yılında Safranbolu'nun UNESCO listesine alınması neticesinde yerli ve yabancı turistlerin artmasıyla, Müze Evi olarak düzenlenmiştir. 

Rahmi M. Koç Müzesi - Taksiyarhis Kilisesi (Alibey Adası) - Ayvalık (30.01.2020 tarihli güncelleme)

Resim
Taksiyarhis Kilise Binası Tarihçesi: Kilise, Alibey (Cunda) Adası Rum Ortodoks (Moschonese) cemaati tarafından, 1873 yılında, eski temelleri üzerine Anakent (Metropol) Kilisesi olarak inşa edilmiştir. Kilise, "Taksiyarhis'e, yani Koruyucu Baş Melekler Cebrail ve Mikhail'e atfedilmiştir. Halen Ada'nın en önemli anıt yapısını teşkil etmektedir. 1927-1928 yıllarında, kilise binası, minaresiz bir camiye çevrilmiştir. Bu sırada ikonostas sökülmüş ve tasvirlerin üstü boyanmıştır. 1944 depreminde hasar gören bina terk edilmiştir. 1976 yılında Ayvalık ve çevresindeki 17.900 hektarlık alan, doğal ve tarihi sit alanı ilan edilmiştir. 28.10.1980-1795 sayılı karar ile Taksiyarhis Kilisesi, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil edilmiştir. Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenen Taksiyarhis Kilisesi'nin koruma grubu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 05.11.1999-660 tarih-sayılı ilke kararına uygun ola

Taksiyarhis Anıt Müzesi - Ayvalık (30.01.2020 tarihli güncelleme)

Resim
Taksiyarhis Kilisesi, Ayvalık'ın ilk kilisesi olup, kilisenin 3 ayrı dönemi olduğu düşünülmektedir. İlk olarak 15. yüzyılda küçük bir kilise olarak inşa edilmiştir. Bemanın üzerindeki Pavlus ve Petrus'un binanın tanrıya sunumu freskosu ile güney bahçe girişinin üzerindeki 1753 tarihli kitabe üç kubbeli iki katlı bazilikal planlı ikinci dönem yapıya ilişkin verilerdir. Girişin üzerinde yer alan 1844 tarihli kitabeden de 3. dönem bazilika yapısının beşik tonozlu ve üst taşıyıcılarının tamamıyla ahşap olarak inşa edildiği anlaşılmaktadır. Üç nefli kiliseye batı cephesinde yer alan narteksten 3 adet ana giriş kapısıyla girilir. Kilisede orta nefde yer alan arslan betimlemeli alçı rölyefle süslenmiş ambon yer almakta olup, Aziz ikonaları bulunan bu noktaya döner bir merdivenle çıkılmaktadır. Çaprazında yer alan katedra bitkisel bezemeli mermer kabartma ve altın varakla bezenmiştir. Hz. İsa'nın yaşam hikayesinin anlatıldığı mermer ikonalarla donatılmış, gene mermer kabartma ve a

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı - Ayvalık

Resim
Agios Yannis Kilisesi Patrik Teodosios zamanında İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi'ne bağlanan manastırın önemli bir parçası olan ve 1835 senesinden itibaren zenginleşmeye başlanan ve dini kitaplar yanında 17. ve 18. Asrın kilise hukuku hakkındaki yayınlarıyla da ün salan bu bina, 1924 yılında yaşanan mübadele (zorunlu göç) sonrası zamanla tahrip olmuştur. Şapelin batı tarafında olduğu söylenen ve büyük bir olasılıkla manastıra un sağlayan değirmenden geriye sadece temel taşları kalmıştır. Uzun yıllar harap şekilde duran yapı; Rahmi M. Koç'un kültür varlığı olan bu eski eserlerin kurtarılmasına yönelik girişimleri, maddi-manevi katkıları ile restore edilmiş ve 07.08.2007 tarihinde kitaplık olarak açılmıştır. Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde hizmet veren bu kitaplığa; ilerleyen yaşı nedeni ile göz sağlığı bozulan, "Göremediğime değil, okuyamadığıma üzülüyorum." diyen Emekli Büyükelçi Necdet Kent'in ve eşinin ismi verilmiştir. Bu kitaplığa;

Şeytan Sofrası - Şeytan Tepesi - Ayvalık

Resim
Geçen sene Ayvalık'a gittiğimizde gün batımını izlemek için Şeytan Sofrası'na gitmiştik. Arabamız vardı ancak otoparkla uğraşmamak için dolmuşla gidip gelmiştik. Şeytan Sofrasında otopark büyük sıkıntı. Hem gelen kişilere yetmiyor, hem de pahalı. Eğer otoparka bırakmak istemezseniz yol üstünde kenara bırakabilirsiniz ama bu sefer de yokuşu çıkmanız gerekiyor. Onun için Sarımsaklı ya da Ayvalık'tan dolmuşla gitmeniz daha iyi olur. Tabi, gün batımı zamanı Şeytan Sofrası kalabalık olduğu için arabayla gidecekseniz, erken gitmenizde fayda var. Şeytan Sofrasında ne yazık ki cafelere oturmadan gün batımını izleme imkanınız bulunmuyor. Ayakta durabilirsiniz ancak o zaman da kalabalıktan pek bir şey anlamıyorsunuz. Ne yazık ki biraz fazla ticarileşmiş bir yer. Şeytan Sofrası, gün batımını izleyebileceğiniz en güzel yerlerden birisi. Onun için eğer o taraflara giderseniz mutlaka gidin. İnsanlar, trafiğe kalmamak için güneş battığı gibi kalkıyor. Tabi isterseniz daha uzun oturabil

Sığacık

Resim
Türkiye'nin ilk yavaş şehri olan Seferihisar'a bağlı olan Sığacık , İzmir'e yaklaşık 45 kilometre uzaklıktadır. 2009 yılında Seferihisar'ın Türkiye’nin ilk“Yavaş Şehri” ilan edilmesi ile birlikte şehrin popülaritesi hızla artıyor. İtalyanca Citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow, ”yavaş şehir” anlamına geliyor. 1986 yılında Amerikan tarzı hızlı yiyecek (fast food) zincirine karşı çıkılarak, İtalya’nın Barolo kentinde ”Yavaş Yiyecek Birliği” oluşturulmuş. 1989’da Paris’te uluslararası boyut alan birliğin, bugün 100’den fazla ülke temsilcisinden oluşan 80 bin üyesi bulunuyor. Yavaş Yiyecek kavramından esinlenen ”Yavaş Şehir Hareketi”nin temeliyse 1999 yılında İtalya’nın Chianti bölgesindeki Greve kentinde, 30 kadar Yavaş Yiyecek kentinin katılımıyla atılmış. İlk bildirgede, küreselleşmenin insanlar arasındaki iletişimi, kaynaşmayı ve değişimi kolaylaştırmasına karşılık farklılıkların törpülenerek, tek bir model insan oluşturmaya doğru gi