İstanbul Oyuncak Müzesi (22.01.2020 tarihli güncelleme)

Gezmeyi en sevdiğimiz müzelerden biri de Oyuncak Müzesi olmuştu. Yaklaşık iki sene önce gitmiştik.

Oyuncak Müzesinin internet sitesinde müzenin tarihçesi şu şekilde anlatılmaktadır. "23 Nisan 2005 tarihinde Sunay Akın tarafından kurulmuş. İstanbul Oyuncak Müzesi 23 Nisan 2005 yılında şair/yazar Sunay Akın tarafından kurulmuştur. 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerinin sergilendiği müze tarihi bir köşkte konumlanmıştır. Sunay Akın’ın 20 yılda 40’ı aşkın ülkedeki antikacılardan ve açık artırmalardan satın aldığı oyuncaklarla kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi dünya tarihini daha eğlenceli, daha akılda kalıcı bir öğrenme yöntemi ile ziyaretçilere sunmaktadır. Örneğin, uzay oyuncaklarının sergilendiği bölümde Ay’a ulaşma çabası, tren oyuncakları bölümünde ise sanayi devrimi oyuncakların diliyle anlatılmaktadır. Müzenin dekoru da bu düşünceyle sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan tarafından tasarlanmıştır. Müze bir şair tarafından açılmış olması ve bir sahne tasarım sanatçısı tarafından tasarlanmış olması özelliği ile de dünyada bir ilki teşkil etmektedir. İstanbul Oyuncak Müzesinin en önemli özelliklerinden birisi de aileyi bütün üyeleri ile kucaklamasıdır. Müze bu özelliği ile 3 kuşağın bir arada vakit geçirebileceği ve ortak mutluluğu paylaşabileceği bir mekandır. Dede/nine, baba/anne ve torun bir zaman makinesinde çocukluklarına doğru yola çıkarken, birbirlerine kendi dönemlerini anlatmanın keyfini çıkartırlar. Oyuncak müzesinin koridorları ‘’Bundan bende vardı!’’ cümlesi ile başlayan ve çocukluk hatıralarının anlatıldığı sesler ile çınlamaktadır. İstanbul Oyuncak Müzesi ile birlikte Avrupa ülkelerinde büyük öneme sahip olan oyuncak müzeleri konusunda ülkemizdeki boşluk tamamlanmış ve İstanbul Oyuncak Müzesi dünyadaki örnekleri arasında önemli bir yere sahip olmuştur. 2012 yılının Kasım ayında İstanbul Oyuncak Müzesi tarafından gerçekleştirilen ve dünyada bir ilk olan TOYCO-2012 İstanbul ( Avrupa Oyuncak ve Çocuk Müzeleri Birliği ) buluşması ilk kez Türkiye’de gerçekleştirilmiştir. Bu sayede İstanbul Oyuncak Müzesi dünyada çocuk ve oyuncak müzeleri birliği kurulması konusunda öncü olmuş, İstanbul'a ‘oyuncak müzelerinin başkenti’ ünvanını kazandırmıştır. İstanbul Oyuncak Müzesi ülkemizdeki diğer oyuncak müzelerinin de açılması için örnek teşkil etmiştir. 2011 yılında, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Antalya Oyuncak Müzesi ve 2013 yılında da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Ataşehir Belediyesi’ne ait Oyun Müzesi, İstanbul Oyuncak Müzesi kurucusu Sunay Akın’ın danışmanlığı ve küratörlüğünde kapılarını ziyarete açmıştır."
Müze; Göztepe semtinde tarihi bir köşkte yer alıyor. Müze 4 kat ve tavan arasından oluşuyor. Katların her odasında yüzlerce oyuncak bulunuyor. Oyuncaklar bazı bölümlerde yıllara ve ülkelere göre ayrılmış. 
İstanbul'da yaşayan herkesin mutlaka gitmesi gereken bir yer. Hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap ediyor. Küçükken oynadığımız bazı oyuncakları da görmek insanı mutlu ediyor.
 
Müze; 09.30 - 18.00 saatleri arasında ziyarete açık. Pazartesi günü kapalı olan müzenin giriş ücreti tam 18 TL, indirimli 12 TL (3 yaş ve üzeri çocuklar, öğrenciler, öğretmenler, öğretim görevlileri, 65 yaş ve üstü) olup, Engelliler, 3 yaş altı çocuklar, ICOM kart sahipleri, MMKD üyeleri, kokartlı rehber ve basın mensuplarına ise ücretsizdir. (20.01.2020 tarihli güncelleme).  

Müzeye otobüs ile gelmek için 10B, 10S, 14Ç, 17, 17L, 19F, 19M, 19S numaralı otobüslerle "Göztepe", GZ1, GZ2 numaralı otobüslerle "Tütüncü Mehmet Efendi Camii", ER1, ER2 numaralı otobüslerle "Erenköy İstasyonu" durağında inebilirsiniz. Tren ile gelmek için, Erenköy durağında inerek yaklaşık 10 dakikalık yürüme mesafesinden sonra müzeye ulaşabilirsiniz. 

Müze hakkında daha detaylı bilgi Oyuncak Müzesinin kendi internet sitesini inceleyebilirsiniz. 

İstanbul Oyuncak Müzesinin konumunu aşağıdaki haritadan detaylı olarak görebilirsiniz.
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Edirne'den Günübirlik Yunanistan Gezisi - Kastanies (Kestanelik) - Orestiada (Kumçiftliği) - Pazarkule Sınır Kapısı

Anelemmatik Güneş Saati - Cunda - Ayvalık