Atatürk Arboretumu (22.01.2020 tarihli güncelleme)

Aslında Atatürk Arboretumu ile ilgili bir yazıyı eşimin blog sayfasında yazmıştık ama çok sevdiğim bir yer olduğu için ben de yazmak istedim. Biz buraya yaklaşık bir buçuk sene önce gittik. Üsküdar'dan buraya ulaşım toplu ulaşım ile biraz zor. Önce Beşiktaş'a geçip oradan 42T Taksim - Bahçeköy otobüsüne binmek ve yaklaşık 50 durak gitmek gerekiyor.

Arboretum, Belgrad Ormanının güneydoğusunda 296 hektarlık bir orman parçası üzerinde kurulmuş. Sınırları içinde Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan Kirazlıbent ile 1916 yılında Neşet Hoca tarafından kurulan Türkiye'nin ilk fidanlığını barındıran Atatürk Arboretumu yeryüzündeki diğer arboretum ve botanik bahçeleriyle tohum ve fidan temini konusunda işbirliği içerisindeymiş. Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hayrettin KAYACIK’ın 1949 yılında Orman Genel Müdürlüğüne Bahçeköy’de bir arboretum kurma önerisinin uygun karşılanmasıyla, Orman Fakültesi ve Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü’nün ortaklaşa çalışması sonucu Büyükdere-Bahçeköy-Kemerburgaz asfaltı kenarındaki 38 Hektarlık bir alanda arboretum kurma çalışmalarına başlanmış.
 
Ağaçların önünde birer bilgilendirme levhası bulunuyor.
Arboretumun içerisinde uzun yürüyüş yolları var. Ayrıca göletlerin önündeki banklarda oturup manzarayı izleyebilirsiniz. Göletlerde kaplumbağa, ördek ve balık gibi hayvanları da görebilirsiniz.

Geçenlerde arboretuma giden bir arkadaşımın dediğine göre artık hafta sonları çok kalabalık olmaya başlamış. Zaten bizim gittiğimizde de etrafta düğün fotoğrafı çektiren bir sürü gelin ve damat vardı. Ancak sanırım gelenlerin sayısı daha da artmış. İstanbul'da dış çekim düğün fotoğrafı çektirmek için en iyi yerlerden birisi olduğu için ne yazık ki gittiğinizde size pek vermeyecekler. Bu da aklınızda bulunsun :)
Biz gittiğimizde arboretum içerisinde hiçbir işletme yoktu. Onun için yanınızda yiyecek ve içecek (en azından su) bulundurmanız iyi olur. Hafta sonları İstanbul'da doğa yürüyüşü yapmak, yeşillik görmek için ideal bir yer. Ancak biraz daha bakım yapılsa, içerisine küçük de olsa bir büfe olsa daha iyi olur. 
http://orman.istanbul.edu.tr/?p=6764 linkindeki "Atatürk Arboretumunun ziyaretçi kapasitesinin son yıllarda aşıldığı  görülmüş olup" ve "Atatürk Arboretumunun giderek artan ziyaretçi sayısı göz önünde bulundurularak" yazıları beni açıkçası sinir etti. Lütfen sayfamdan gören herkes arboretuma gitsin. Hatta kalabalık gitsin. Adamlar resmen çok gelen oluyor diye siteden şikayette bulunmuş. Herkes etrafı kirletmemek kaydıyla gitsin ve gezsin. Çünkü yazılanlara bakarsak yakında arboretuma gitmek suç sayılacak.   
 
Atatürk Arboretumuna; 42 Bahçeköy/Ferahevler-Zincirlikuyu Metrobüs, 42HM Bahçeköy-Hacı Osman Metro, 42M Bahçeköy-Zincirlikuyu Metrobüs, 42T Bahçeköy-Taksim, 59RK Rumeli Hisarüstü-Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe  Kmp. Arıköy, 153 Bahçeköy-Sarıyer otobüsleri ile ulaşılabilir.
Büyükdere Caddesinden Büyükdere Bahçeköy Yoluna sapılarak da Arboretuma özel aracınızla ulaşabilirsiniz. 
Aşağıdaki haritadan Atatürk Arboretumu'nun konumu detaylı olarak görülebilir.
Bizim gittiğimiz zaman hafta içi tam 4 TL, öğrenci 2 TL, hafta sonu tam 10 TL, öğrenci 5 TL idi. 
 
Fiyatları ve ulaşımı güncellemek için 01.06.2016 tarihinde siteye baktığımda "Atatürk Arboretumunun işletmesi İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılmakta olup,  Film-Reklam ve giriş ücretleri hakkında 0212 226 19 29 – 0212 226 23 35-36-37 numaralı telefonlardan bilgi alınabilir." yazısı eklenmiş. Demek ki artık fiyatlar belirtilmeyecek.
 
Daha detaylı bilgi internet sitesinden alınabilir diyorum ancak açıkçası benim yazdığım yazıda daha çok bilgi var :) siz yine de internet sitesini kontrol edin çünkü benim siteden alıp eklediğim yazıları değiştirip duruyorlar. Belki daha güncel bilgiler bulabilirsiniz. 
--- 17.09.2018 tarihli güncelleme---
http://muzeyum.istanbul.edu.tr/?page_id=6640 internet sitesi açılmış. 
"Açık Olduğu Saatler: Atatürk Arboretumu hafta içinde ve hafta sonunda ziyarete açıktır. Okul, kulüp, şirket, dernekler gibi grup ziyaretleri için önceden telefonla randevu alınması gereklidir. Gruplara gezi başlangıcında arboretum ve bitkiler hakkında genel bilgi verilmektedir. Atatürk Arboretumunda belirli şartlar ve ücret karşılığında profesyonel film ve fotoğraf çekimi yapmak mümkündür. Atatürk Arboretumu Pazartesi günleri ile 1 Ocak yılbaşı günü ve dini bayramların 1. günleri ziyarete kapalıdır. Ziyaret Ücreti: Hafta içi, öğrenci girişleri 2,50 TL, diğer ziyaretçiler için 7,50 TL'dir. Hafta sonu ve resmi tatiller için, öğrenci girişleri 7,50 TL, diğer ziyaretçiler için 20 TL'dir." 
Giriş ücreti 20 TL olmuş. İstanbul'da yeşil bir alan görmek gerçekten çok büyük bir lüks olmuş. 

---22.01.2020 tarihli son güncelleme---
İnternet sitesinde Arboretuma giriş ücreti en son 01.01.2018 tarihinde değişmiş gibi görünüyor. 

Yeni fiyatlar; Film, Reklam ve benzeri her türlü video içerikli çekimler 7500 TL + KDV, Fotoğraf, Katalog ve benzeri profesyonel fotoğraf çekimleri 4500 TL + KDV, Gelin, Nişan, Sünnet Çocuğu 400 TL + KDV olarak belirlenmiş.
Gelin, Nişan, Sünnet Çocuğu vb. çekimlerin günlük 10 adet ile sınırlı olduğu ve (0212 226 19 29) numaralı telefondan randevu alınarak çekim yapılması gerektiği belirtilmiş. 

Giriş ücretleri; Hafta içi, öğrenci girişleri 2,50 TL, diğer ziyaretçiler için 7,50 TL dir. Hafta sonu ve resmi tatiller için, öğrenci girişleri 7,50 TL, diğer ziyaretçiler için 20 TL.

Atatürk Arboretumu Pazartesi günleri ile 1 Ocak yılbaşı günü ve dini bayramların 1. günleri ziyarete kapalı ve saat 17.00’den sonra içeriye yeni ziyaretçi alınmamaktadır. Ayrıca; 21 Mart Dünya Ormancılık Gününde tüm vatandaşlar için girişler ücretsiz olup, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında ise tüm ilkokul öğrencilerine ve yanındaki bir refakatçisine girişler ücretsizdir. 

Atatürk Arboretumunun giderek artan ziyaretçi sayısı göz önünde bulundurularak her türlü yiyecek (çocuk maması hariç), alkollü ve alkolsüz içecek (su hariç), evcil hayvan, tripot, bisiklet, top, uçurtma, balon, konfeti, enstrüman, spor aleti, profesyonel fotoğraf çekimine konu olabilecek her türlü aksesuar ve çekim malzemeleri (gelin tacı, sepet, balon, örtü vb.), yedek kıyafetlerin içeriye alınmaması ve ücretli fotoğraf çekimi dışında ziyaretçilerin düğün, nişan elbiseleri ile içeriye alınmamasına ve diğer açık alanlarda oynanabilen oyun ve oyuncakların Atatürk Arboretumuna sokulması yasaktır.. Atatürk Arboretumunda kaçak ticari çekimlerin engellenmesi amacıyla, katalog çekimleri için kullanılabilen her türlü kostüm ve çekim malzemelerinin içeriye alınmaması, havadan video ve fotoğraf çekimi yapabilen uzaktan kumandalı multirotor türlerinin (Drone, tricopter, quadcopter, hexacopter, octocopter vb…) sokulması yasaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Edirne'den Günübirlik Yunanistan Gezisi - Kastanies (Kestanelik) - Orestiada (Kumçiftliği) - Pazarkule Sınır Kapısı

Anelemmatik Güneş Saati - Cunda - Ayvalık