Barış Manço Moda 81300 (20.01.2020 tarihli güncelleme)

İlk yazı çok sevdiğim bir sanatçı olan Barış Manço hakkında olsun.
 
Küçüklüğümde bütün kasetlerini topladığım, cenazesini televizyondan izleyip ağladığım bir kişi olan (diğer kişi Kemal Sunal ki kendisiyle ilgili ileride bir çok paylaşım yapacağımdan eminim) Barış Manço'nun evini yaklaşık bir ay önce ziyaret ettik.
Barış Manço Evi'ne ait internet sitesindeki Köşk'ün geçmişi şu şekilde anlatılmış: "İngiliz Mr. Dawson, Moda'da Yusuf Kamil Paşa Sokağında, 1895 - 1900 yılları arasında Pape Kalfa'ya birbirinin aynısı iki köşk yaptırmıştır. Köşklerden birisinde kendisi, diğerinde oğlu uzun yıllar oturmuşlardır. Mr. Dawson'un oğlu için yaptırdığı köşk birkaç el değiştirdikten sonra 1967 yılında yıkılarak yerine apartmanlar yapıldı. Mr. Dawson kendisine ait olan köşkü 1930'lu yıllarda bir Alman aileye satarak ülkesine geri döndü. Köşk 1965 yılına kadar birkaç el değiştirdikten sonra İngiliz olan James Whitall tarafından satın alındı. Köşkün dış görünüşünde, panjurların kaldırılması dışında bir değişiklik yapılmazken, içinin özelliği kısmen de olsa kayboldu. Uzun yıllar Whittall köşkü olarak varlığını sürdüren köşkü 1984 yılında Barış Manço Whittall ailesinin son fertlerinden satın alır ve aslına uygun olarak restore ettirerek varlığını sürdürmesini sağladı." 
 
Köşkün girişinde yer alan küçük antre, salon ve yemek odalarını ikiye ayırmaktadır. Giriş katta salon, yemek odası, kıyafet odası bulunmaktadır. Birinci katta yatak odası ve misafir yatak odası, ikinci katta ise Barış Manço'nun çocukları olan Doğukan Manço ve Batıkan Manço'nun odaları yer almaktadır.
 
Evin girişinde 34 BM 777 plakalı Barış Manço'ya ait araba ile domates, biber ve patlıcanlar sizi karşılamaktadır. Evin içerisinde Barış Manço'nun kullandığı kıyafetler, bardak takımları, koleksiyonları, masalar,  sandalyeler, yüzükler, kemerler, kendisinin yaptığı tablolar, aldığı ödüller, kliplerde kullandığı malzemeler, kendisine ait balmumu heykeli, Kurtalan Ekspres'e ve Süper Babaanne'ye ait heykel bulunmaktadır.
Merdivenin duvarlarında ise Barış Manço'nun şarkılarının notaları ve şarkı sözleri yer almaktadır. Girişin alt katında ise Şövalye Odası ile Yazlık Bahçe ve Kışlık Bahçe adlı bölümler, Şövalye Odası'nın duvarlarında da kendisinin yaptığı tablolar bulunmaktadır.
Moda'da Yusuf Kamil Sokak No: 5'te bulunan ev, resmi bayramlar ile Pazartesi günleri dışında her gün 09:00-17:00 saatleri arasında açıktır (Bahçe kapısı ve gişe 16:45'de kapanır.). Bilet fiyatları tam 10 TL, indirimli 5 TL'dir (20.01.2020 tarihli güncelleme). Daha ayrıntılı bilgi Barış Manço Evi'ne ait internet sitesinden alınabilir. Mutlaka ziyaret edilmeli, görülmelidir.
 
Barış Manço Müzesi'nin konumunu aşağıdaki haritadan görebilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Edirne'den Günübirlik Yunanistan Gezisi - Kastanies (Kestanelik) - Orestiada (Kumçiftliği) - Pazarkule Sınır Kapısı

Anelemmatik Güneş Saati - Cunda - Ayvalık