Yalova Termal Kaplıcaları

Yalova'ya eşimle şimdiye kadar iki kere gittik. 2008 yılında ilk kez gittiğimizde Yalova'yı çok beğenmiştik. Geçen sene de uzun zamandır gitmediğimiz için tekrar gidelim dedik ve deniz otobüsüyle gittik. Termal Kaplıcalarını bir önceki gidişimizde gezmiş ve çok bakımsız bulmuştuk. Bu sefer gittiğimizde belki biraz daha güzelleşmiştir diye bekliyorduk ancak eskisine göre çok daha kötü durumdaydı.

Termal kaplıcalarının internet sitesinde kaplıcalar şu şekilde anlatılmaktadır: Ülkemize TERMAL anlayışını kazandıran tesisimiz, 4000 seneden fazla faaliyet göstermekte, insanlara şifa dağıtmaktadır. Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ün: "Burası geleceğin su şehri olacaktır" sözleri ile onurlandırdığı tesisimiz, konaklamalı misafirleri kadar günübirlik ziyaretçiler tarafından da beğenilmektedir. Bir gününüzü dolu dolu geçirebileceğiniz, tabiat, tarih ve sağlığı bir arada barındıran Termal Kaplıcaları, çevre illere ve aktivite merkezlerine yakınlığı sebebiyle de büyük ilgi görmektedir. İçerisinde birden çok otel , hamam , restoran ve ünite alternatifi sunan tesisimiz, yönetimini tek çatı altında yürütmesi nedeni ile sizlere huzurlu bir tatil vaat etmektedir: Öncelikli olarak doğasıyla ilgi toplayan tesisimiz, sularının kalitesi ve şifa dağıtması nedeniylede dünyaca ün yapmıştır. Ülkemizde ilk çiçekçilik ve seracılığın yapıldığı yer olan TERMAL, bölgedeki en kapsamlı arberetum / ağaç müzesidir. Bizans ve Osmanlı mimarisi barındıran tesisimiz, tarihi kalıntılar ve efsaneleri ile mistik bir havaya sahiptir.
 
Termal Kaplıcaları'nın Tarihçesi
Yalova Termal Kaplıcaları, 4000 sene önce bir takım doğa olayları sonucu oluşmuştur. 2000 seneden beride insanların şifa aradıkları yer haline gelmiştir. Tarihte Pitiya olarak bilinen bölgede kurulu Yalova Termal Kaplıcaları, Yalova il merkezinden 12 km. uzaklıkta, Yalova Termal ilçesi içerisinde iki dağ arasında, bir arada ender görülen harika bir bitki örtüsü ile kaplı bir vadidir. 3600 dönüm orman arazisine sahiptir. Yalova Termal Kaplıcalarının ilk hamamları yaklaşık 1600 sene önce Bizans İmparatoru Constantinus (312-337) tarafından yaptırılmıştır. Daha sonra çeşitli Bizans İmparatorları tarafından birçok tesis yaptırılmıştır. Osmanlı Yalova'yı fethettiğinde, başkent Bursa olması ve orada da kaplıca olması nedeniyle Termale gereken önem verilmemiştir. Osmanlı zamanında ise Sultan Abdülmecid (1831-1861) tarafından imar edilmiştir. Sultan Abdülmecid'in annesi Bezm-i Alem Valide Sultanın burada romatizmalarına şifa bulması buranın ünlenmesine sebep olmuştur. Bu yüzden Sultan Abdülmecid buraya yeni banyolar ve köşkler yaptırmıştır. Termalin şu anda kullanılan yollarını açmıştır. Daha sonrada Sultan II. Abdülhamid (1876 - 1908) zamanında yeniden ünlenmiştir. Suyun ilk tahlilleri yaptırılmıştır. Buraya yeni hamamlar, köşkler ve gazinolar yapılmış, tarihi eserler restore edilmiştir. Burası dünyanın en gözde sağlık ve eğlence merkezi haline gelmiştir. İşletilmesi için yabancı sermayedarlara verilerek işletilmiştir. Ancak önce Balkan Savaşı (1912-1913), I. Dünya Savaşı (1918-1922) ve Kurtuluş Savaşı (1919-1923) zamanlarında yabancı sermayedarlar ve ortaklar kaçmıştır. Kaderine terk edilen kaplıcalar unutulmuştur. Yalova Termal Kaplıcalarının kaderi, 19 Ağustos 1929 'da ulu önder M. Kemal Atatürk'ün gelmesiyle değişmiştir. Termal'e hayran kalan Atatürk, buranın dünyaca ünlü bir sağlık merkezi ve su şehri olması için büyük çaba sarf etmiştir. Türkiye'nin bir çok yerinden meşhur ustaları getirerek buranın yeniden imar ve ihyasını sağladı. Bugün Yalova Termal Kaplıcalarının dünyaca üne sahip olması Atatürk'ün sayesindedir. Yalova Termal Kaplıcaları, 1. dereceden doğal, arkeolojik ve tarihi sit alanıdır. İstanbul'a deniz yoluyla 1 saat, Bursa ve İzmit'e karayoluyla 1 saat uzaklıktadır. Yalova merkeze uzaklığı 12 km.'dir. Yalova feribot iskelesinden devamlı minibüs ve belediye otobüs seferleri vardır.
 
Özellikle İstanbul'da yaşayanlar haftasonları Yalova'ya gidebilir. İstanbul'a göre insan kalabalığnın daha az olduğu Yalova'da güzel zaman geçirebilirsiniz. Sahil kenarında yürüyüş yapıp, marina bölgesindeki restoranlarda yiyip içebilirsiniz. Ayrıca diğer bir yazıda bahsettiğim Yalova Kent Müzesi'ni de gezebilirsiniz.
Yalova Termal Kaplıcalarının bulunduğu bölgeyi aşağıdaki haritadan detaylı olarak inceleyebilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Edirne'den Günübirlik Yunanistan Gezisi - Kastanies (Kestanelik) - Orestiada (Kumçiftliği) - Pazarkule Sınır Kapısı

Anelemmatik Güneş Saati - Cunda - Ayvalık