Köşeyi Dönen Adam

Kemal Sunal'ın belki de en çok sansüre uğrayan filmi. Müjdat Gezen'nin "Eşeğin Karnındaki Elmas" romanından uyarlanan film 1978 yılında çekilmiş. Kanlı 1 Mayıs'ın hemen ertesinde çekilen bu filmde bolca duvar yazıları ve afişler bulunmakta. Filmin sonunda ise Kemal Sunal işçilerle yürümektedir. Filmde Çaycı Halil dışında herkes bir an önce köşeyi dönmek isteyen ve paragöz tipleri oynamaktadır. Kemal Sunal'ın canlandırdığı Adem karakteri de gazetelerden biriktirdiği kuponlarla birşeylere sahip olmanın hayallerini kurmaktadır.

Filmin konusu şöyledir:
ABD'deki amcasından kendisine büyük bir miras kaldığı haberi üzerine fakir odacı Adem (Kemal Sunal) birden mahallesinde ve çalıştığı yerde günün adamı olur.O zamana kadar kızı Şükran'ı (Meral Orhonsay) vermeye razı olmayan babası (Ali Şen) Adem'in kayınpederliğini kabul eder.Bir süre sonra Amerika'dan miras gelir.Ancak sandığın içinden çıkan bir eşektir.Bunun üzerin mirastan beklentisi olanlar ademe sırt çevirirler, Adem de onlara oyun oynar. 1970'lerin Türkiye atmosferini en iyi biçimde yansıtan filmde sert siyasi ve toplumsal eleştiriler ve göndermeler de vardır.
Kaynak: Wikipedia


Sinema sitelerinde filmin 90 dakika olduğu yazıyor. Şu an bende bulunan sansürsüz ve bildiğim kadarıyla en uzun olan versiyonunu ise 82 dakika. Daha uzun bir versiyonu varsa paylaşan olursa sevinirim. Filmin sansürsüz versiyonunu mutlaka izleyin ve başkalarına da izletin. 

3 Ekim 2015 tarihli not: Filmi Youtube, vimeo, indirsene, dailymotion gibi sitelere yüklemeye çalıştım ve hepsinde sorun verdi. Google drive hesabıma yükledim ve linkini paylaşıyorum.
"tımarhanede ölmüş garip, iyi ben dellenmiyorum"

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Edirne'den Günübirlik Yunanistan Gezisi - Kastanies (Kestanelik) - Orestiada (Kumçiftliği) - Pazarkule Sınır Kapısı

Anelemmatik Güneş Saati - Cunda - Ayvalık