Yalova Kent Müzesi

Yalova’nın tarihinde önemli bir yeri olan Yalova Hükümet Konağı, Yalova Valiliği ve Yalova Belediyesi'nin ortak girişimiyle hazırlanan Rekonstrüksiyon Projesi kapsamında yeniden ihya edilerek; Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan özel müze kurma izni ile Yalova Belediyesi tarafından "Kent Müzesi" olarak 15 Mayıs 2013 tarihinde ziyarete açılmıştır. Bu tarihi yapının müze olarak işlev kazandırılması kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılması açısından büyük önem taşımaktadır. Müzede, 8 bin yıl öncesine dayanan ilk yerleşim izlerinden, Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet Dönemi'ne uzanan tarihsel süreç ve bugünkü Yalova; bilgi, belge ve fotoğraflarla anlatılmış, yerel yönetim, kardeş şehirler, nüfus, eğitim, spor, sanayi, tarım, coğrafi yapı, ilçeler, turizm ve sosyal yaşam gibi konulara yer verilmiştir. Kaynak: http://www.yalovakulturturizm.gov.tr/ 
 

Yalova’nın Atatürk için önemi de detaylı olarak anlatılmış. Atatürk’ün “Yalova benim kentimdir.” sözünün bulunduğu bilgilendirme panosunda Yalova’nın Atatürk’ün çalışmalarını yaptığı ve dinlendiği bir yer olduğu, Türkiye Cumhuriyeti’ni ilgilendiren birçok önemli kararı Yalova’da aldığı ve Türk demokrasi tarihinde önemli bir adım olan Serbest Cumhuriyet Fırkası çalışmalarının Yalova’da başlatıldığının söylenebileceği yazmaktadır. Atatürk sayesinde termal kaplıcalarının önemli bir turizm merkezi olması da verilen bilgiler arasındadır. Atatürk’ün Yalovalı dostları ve Atatürk’ün 21-22 Ocak 1938 tarihlerinde yaptığı son ziyaret de anlatılmaktadır. Yürüyen Köşk, TİGEM Atatürk Müzesi (Baltacı Çiftliği Köşkü) ve Termal Atatürk Köşkü ile ilgili detalı bilgiler bulunmaktadır. Yürüyen Köşk ile ilgili şunlar yazmaktadır: “Yalova’nın doğusundaki Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bahçesinde ve deniz kenarında bulunan köşk; iki katlı, ahşap karkas küçük bir yapıdır. 12 Eylül 1929 tarihinde, 22 gün gibi kısa bir zamanda tamamlanmıştır. Zaman zaman bu köşke gelip çalışmakta olan Atatürk, 1930 yılında, bir gün çiftliğe gittiğinde, köşkün hemen yanındaki yaşlı çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvan ile karşılaşır. Ağacın dallarının uzamış olduğu için binanın duvarına dayandığını öğrenen Atatürk, imkansız gibi görünen bir emir verir ve köşk, altına tramvay rayları döşenerek, 5 metre kadar ağacın uzağına kaydırılır. Bu olay nedeniyle halk, bu köşke “Yürüyen Köşk” adını vermiştir.
Bu çalışmalar sırasında Atatürk ile birlikte, kardeşi Makbule Atadan, Vali vekili Muhittin Bey, Fen İşleri Müdürü Ziya Bey ve Cumhuriyet Gazetesi başyazarı Yunus Nadi de vardır. Köşk, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 12.07.1980 gün ve 12238 sayılı kararı ile korunması gerekli Kültür ve Tabiat Varlıkları arasında sayılmış ve tescili yapılmıştır. 2006 yılında ise, Yalova Belediyesi tarafından restorasyonu yapılarak ziyaretçilere açılmıştır.
‘Tabiata saygı aklın vicdanıdır.’ sözleriyle, doğaya olan sevgisini ve duyarlılığını dile getiren Atatürk, bu köşkün kaydırılması ile ağaca ve yeşile ne kadar önem verdiğini göstermiştir.”
Müzenin bir köşesinde Yalova’nın yemek kültürü anlatılırken, bir köşesinde de Yalova’daki termal ve kaplıcalar ile ilgili bilgilerin yazılı olduğu panolar bulunmakta olup kaplıca kültürü, çiçekçilik ve dekorculuk ile ilgili dekorlar canlandırılmıştır.
İçerisinde Kent Maketi, Yürüyen Köşk ve Cami maketinin de bulunduğu müze Pazartesi hariç haftanın 6 günü 09.00 – 18.00 saatleri arasında gezilebilir.
Yalova Kent Müzesi'nin bulunduğu alanı, aşağıdaki haritadan detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Müze ile ilgili Yalova Kent Müzesi internet sitesinden ve facebook sayfasından daha detaylı bilgi alınabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Edirne'den Günübirlik Yunanistan Gezisi - Kastanies (Kestanelik) - Orestiada (Kumçiftliği) - Pazarkule Sınır Kapısı

Anelemmatik Güneş Saati - Cunda - Ayvalık