Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB)

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB); 1995 yılında Ali Nihat Gökyiğit tarafından eşi Nezahat Gökyiğit adına hatıra parkı oluşturulmak amacıyla kurulmuş ve başlangıçta ‘hatıra parkı’ amacına yönelik bir bitkilendirme ve ağaçlandırma planı uygulanmıştır. Önce yol inşaatı nedeniyle yapısı aşırı derecede bozulmuş toprak ıslah edilmiş; sonra 46 hektarlık park alanına takriben 50.000 ağaç ve çalı dikilmiştir. Daha sonra amaç değiştirilerek, bir botanik bahçesi olma yolunda çalışmalara başlanarak 2002 yılında halkın ziyaretine açılmış ve 2003 yılında adı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi olarak değiştirilmiştir. İstanbul’un Anadolu yakasında, Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden gelen otoyollarla, Anadolu otoyolunun (Ankara) birleştiği kavşakta yer almaktadır. Bahçe, kavşaktaki anayollar ile bağlantı yolları arasındaki adalar üzerinde kuruludur ve Merkez Ada, Ertuğrul Adası, Mesire Adası, İstanbul Adası, Arboretum Adası, Meşe Adası, Anadolu Adası ile Trakya Adasından oluşmaktadır. Bu adalarda; Soğanlı Bitkiler Koleksiyonu, Nilüfer Havuzları, Kameriye, Sakura Ağaçları, Faydalı Bitkiler Koleksiyonu, Ertuğrul Şehitleri Anıtı, Anıt Zeytin Ağacı, 18. yy Eski Konak Bahçesi, Mahalle Çeşmesi, İstanbul Bitkileri Koleksiyonu, Amfitiyatro, Kaya Bahçesi, Sulak Vadi, Meyve Koleksiyonu ve daha bir çok bölüm yer almaktadır. Ayrıca; daha çok 3-9 yaş arası çocuklara yönelik hazırlanan ancak yediden yetmişe herkesin bitkiler hakkında bilgiler öğrenebileceği Keşif Bahçesi Oyun Alanı da yer almaktadır. 

Botanik bahçesinde; Bilimsel Bitki Ressamlığı Eğitimleri ile Bitki Resim Atölye Çalışmaları da yapılmaktadır. Hafta içi 09:30-12.00 ve 13.00-17.00 arasında 0216 456 44 37 numaralı telefondan veya bitkiressamligi@ngbb.org.tr mail adresinden botanik bahçesine ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca; çocuklar için de rehberli ve rehbersiz eğitimler yapılmakta olup; günlük eğitimler, hafta sonu etkinlikleri ve çeşitli proje çalışmaları gerçekleştirilmektedir. 

Instagram'dan görerek gittiğimiz Botanik Bahçesi bizim oldukça hoşumuza gitti. Daha önce gittiğimiz Atatürk Arboretumun'dan farklı olarak, botanik bahçesinde mesire alanları ve çocuklar için oyun alanı var. Girişin ücretsiz olması da cezbeden yönlerinden birisi. Biz bahçenin içinde uzun bir yürüyüş yaptıktan banklarda oturup dinlendik. Yanımızda çay, kahve ya da atıştırmalık bir şeyler getirmediğimiz için üzüldük. 

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, resmi tatiller dahil bütün yıl boyunca açıktır. Ancak yönetimin gerekli gördüğü durumlarda bahçe ziyarete kapatılabilir. 
Giriş ücretsizdir. Bahçenin iki adet ziyaretçi girişi bulunmaktadır; 
Ataşehir girişi (Şu an kapalı)| Ümraniye Girişi 
Bahçe Açılış Saati 09.30 
Bahçeye Son Giriş Saati Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında 16.00 Mart aylarında 17.00 Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında 18.00 Eylül, Ekim aylarında 17.00 
Kapanış saati yukarıda belirtilen saatlerden 1 saat sonrasıdır. Otoyol üzerinde bulunan Merkez Ada Kapısı'ndan ziyaretçi alınmadığı internet sitesinde özellikle belirtilmiş.
Ümraniye girişi, Şenol Bulvarı üzerinde yer almakta olup, araçla geliş oldukça kolaydır. İnternet sitesinde yayınlanan krokiyi aşağıda görebilirsiniz.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Edirne'den Günübirlik Yunanistan Gezisi - Kastanies (Kestanelik) - Orestiada (Kumçiftliği) - Pazarkule Sınır Kapısı

Anelemmatik Güneş Saati - Cunda - Ayvalık