Aşıklar Şelalesi - Dikili

Geçen yıl yaz tatilli için Ayvalık'a gitmeden önce bir kaç gün de Dikili'ye uğramıştık. Dikili, Ayvalık ve Cunda'ya göre çok daha sakin bir yer. Eğer Balıkesir'de ve İzmir'de oturmuyorsanız ve Dikili'de de yazlığınız yoksa turistik olarak gelip gezebileceğiniz bir yer değil. Ama yazlığınız varsa veya haftasonları 1-2 günlüğüne gelebiliyorsanız, buradan memnun kalırsınız. Biz gittiğimizde Aterna Hotelde kalmıştık. Otel denize yakın bir mesafede ve etrafında yemek yiyebileceğiniz mekanlar bulunuyor. Ancak kahvaltısı pek güzel değildi. Otelin giriş katında elektro müzik çalan Q-ba Bar var. Dikili'de bir kaç gün kaldıktan sonra Ayvalık'a geçtik ve Ayvalık'a gitmeden önce yol üstünde Nebiler Mevkii'nde bulunan Aşıklar Şelalesi'ne gittik. İzmir - Çanakkale yolu üzerinde Nebiler Köyü tabelasından döndükten sonra yaklaşık 5 km gittikten sonra Aşıklar Şelalesine varıyorsunuz. Aşıklar Şelalesine araç ile giriş için 10 TL ödeme yapıyorsunuz. Ancak; içerideki işletmeden 30 TL ve üstü bir harcama yaparsanız, otopark ücretiniz iade ediliyor.

Öncelikle Aşıklar Şelalesinin hikayesini paylaşayım:  "Bir rivayete göre, peri padişahının kızı Sümeyra, civar köylerden Yörük Ali’ye gönlünü kaptırır. Yörük Ali de Sümeyra’ya. Ne var ki peri padişahı kızını bir ölümlüye vermek istemez ve bu aşka izin vermez. İki aşık çaresiz kalır. Nebiler vadisindeki koca çınarın altında her gün gizlice buluşur, hasret giderirler. Sonra da birbirilerine sarılır saatlerce ağlaşırlar. Bunu öğrenen peri padişahı bu aşka son vermek için askerleri ile birlikte aşıkların peşine düşer. Amacı Yörük Ali’yi öldürmektir. Tam onları yakalamak üzereyken koca çınar yarılır ve aşıkları içine alır. Bu mucize karşısında peri padişahı insafa gelir. Ancak aşıklar aşklarının sonsuza kadar sürmesi için tanrıya dua ederler. Tanrı da onları kayalıklardan akan bir şelaleye çevirir. Aşkları sonsuza kadar sürer. Kızını sonsuza kadar kaybeden peri padişahı şelalenin yukarısındaki mağaraya çekilir, gözyaşları döker. Ağlama seslerini duyan çevre sakinleri mağaraya “Ağlayan Mağara” adını verir." Şelaleye inmek için işletmenin içinden geçip sağ taraftaki 86 basamaktan oluşan merdivenden inmeniz gerekiyor. Şelaleye indiğinizde, şelalenin döküldüğü yerde bir gölet ve piknik alanları bulunmaktadır. İsterseniz gölete girip serinleyebilirsiniz. Şelalenin bulunduğu alanda ayrıca; Ağlayan Mağara, İkiz Mağaralar, Saklı Mağara, Rum Mağarası, Zindan, Ece Çağlayanı ve Sümeyra Şelalesi de bulunuyor. Biz sadece Aşıklar Şelalesini ve Ağlayan Mağarayı gezdik. Alan oldukça büyük ve çok vakit ayırmanız gerekiyor. Biz hem o kadar uzun yürüyüş yapmak için hazırlıklı gelmemiştik hem de bir an önce Ayvalık'a gitmek istiyorduk. Eğer yürüyüş rotasının hepsini takip edecekseniz, sandalet giymeniz ve yanında şapka ve fenerinizin olması sizin için iyi olacaktır. 
Şelalede bulunan işletme ile ilgili bilgi almak isterseniz (0232) 679 71 11 numaralı telefondan işletmeyi arayabilirsiniz. Ayrıca; Aşıklar Tripadvisor'daki Aşıklar Şelalesi başlığından şelale detaylı bilgi alabilir, yorumlar inceleyebilirsiniz. Aşıklar Şelalesinin bulunduğu konumu aşağıdaki haritada işaretledim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Edirne'den Günübirlik Yunanistan Gezisi - Kastanies (Kestanelik) - Orestiada (Kumçiftliği) - Pazarkule Sınır Kapısı

Anelemmatik Güneş Saati - Cunda - Ayvalık